Praktijkonderzoek naar rookverspreiding in de Schuylenburcht

Publicatiedatum: 21-06-2019

Van 24 juni t/m 6 juli a.s. gebruikt de brandweer het voormalige woon-zorgcentrum de Schuylenburcht voor een uniek praktijkonderzoek naar rookverspreiding bij brand.  Het onderzoek zal nationaal en internationaal bijdragen aan een veiliger woonomgeving en ervoor zorgen dat er minder slachtoffers zijn bij brand.

De brandweer doet dit onderzoek, omdat rook tegenwoordig het grootste probleem is bij brand. Dat geldt ook voor branden in seniorencomplexen. Ouderen lopen hierdoor gevaar en moeten worden geëvacueerd. In mei gebeurde dit nog bij een brand in een ouderencomplex in Hilversum en in januari bij een brand in een serviceflat in Soest

Bank in brand

De brandweer doet per werkdag twee testen die één uur duren. Voor iedere test steekt zij in een appartement op de eerste verdieping een bank in brand. Onderzocht wordt hoe de rook zich verspreidt binnen het gebouw. Na ongeveer 20 minuten wordt de brand geblust. Tijdens de testen kunt u in de buurt van de Hekendorperweg misschien aan wat rook en, afhankelijk van de wind, de reuk merken dat er onderzoek aan de gang is.

Samenwerking

De brandweer voert de praktijkexperimenten uit in nauwe samenwerking met de gemeente Oudewater, Brandweer Oudewater, Veiligheidsregio Utrecht (VRU) en De Woningraat.

Bezoekersprogramma

Omwonenden die meer willen weten over het onderzoek kunnen een test ‘live’ meemaken. Tijdens een aantal testdagen is er een twee uur durend bezoekersprogramma. Heeft u hiervoor belangstelling, neem dan contact op met Yvonne Stassen van de Brandweeracademie, e-mail yvonne.stassenifvnl.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden